Grupul Citadel

Fondatori si invitati

Membri fondatori

valentin-naumescuValentin Naumescu

Conf. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Membru al Departamentului de Relații Internationale și Studii Americane, fondator și coordonator al Grupului de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL. Doctor în științe politice, cu o teză despre Welfare State și politicile sociale în Europa postbelică (2000). Printre cărțile sale se numără Politics and Government in Canada: An Introduction (2010), Sisteme politice comparate (2003), Studii de securitate (co-autor, 2005). În pregătire, volumul Democracy and Security in the 21st century: Perspectives on a Changing World. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012). Are gradul diplomatic de ministru consilier.
Prezentare completă

 

marius jucanMarius Jucan

Prof. univ. dr., prodecan, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Membru al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Americane, director al programului de Studii Americane din 2004. Membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Române de Studii Americane. A publicat eseuri, articole, capitole în volume colective, recenzii în reviste culturale, academice şi de specialitate din ţară și străinătate.
Prezentare completă

 

 

nicolae-paunNicolae Păun

Prof. univ. dr., decan, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Editor al revistei Studia Europaea, profesor Jean Monnet AD PERSONAM, membru al The European Union Liaison Committee of Historians, membru în board-ul editorial al  Journal of European Integration History, editor al revistei Modelling the New Europe.
Prezentare completă

 

 

 

vasile-puscasVasile Pușcaș

Prof. univ. dr., director al Institutului de Cercetări Europene, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este cercetător științific principal al Institutului de Istorie G. Barițiu al Academiei Române (Cluj-Napoca) și, din 2011, deținător al catedrei Jean Monnet ad personam. Conduce teze de doctorat în domeniul studiilor europene și al relațiilor internaționale; a inițiat un program de studii la nivel licență, patru programe masterale și două programe doctorale la Universitatea Babeș-Bolyai în domeniul științelor politice și al relațiilor internaționale.
Prezentare completă

 

sergiu miscoiuSergiu Mișcoiu

Conf. univ. dr., directorul Departmentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Prezentare completă

 

 

 

gabriela-ciotGabriela Ciot

Conf. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în științele educației al Universității Ghent (Belgia) și doctor în relații internaționale și studii europene al Universității Babeș-Bolyai. Activitatea sa științifică include cărți, articole și studii publicate în reviste academice din țară și din străinătate. Domeniile sale de interes includ psihologia proceselor decizionale, negocieri internaționale și europene, mediere și managementul conflictelor și cooperării.
Prezentare completă

 

alina-andreicaAlina Andreica

Conf. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în informatică din anul 2000, cu o teză de calcul simbolic. Cursurile pe care le predă sunt axate în principal pe servicii IT și de comunicare, rețele de socializare, rolul utilizatorilor în implementarea IT și a sistemelor informatice. Director IT al UBB  în perioada 2002-2012. Ariile sale de interes includ design-ul și implementarea aplicațiilor software, management IT, implementarea sistemelor informatice, impactul IT în societate și organizații.
Prezentare completă

 

mircea-maniuMircea Maniu

Conf. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

 

Este doctor în economie al Universității Babeș-Bolyai. A fost beneficiarul a numeroase burse și stagii de pregătire în străinătate (Statele Unite, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Italia, Germania). Principalele sale domenii de cercetare sunt politicile economice, politici europene comparate, studii globale și regionale.
Prezentare completă

 

 

laura-hertaLaura Herța

Lect. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în istorie contemporană al Universității Babeș-Bolyai. Este editorul următoarelor jurnale academice: Studia Europaea (din 2005) şi Romanian Review of International Studies (din 2009). Este de asemenea vice-președintele ONG-ului Centrul de Studii Politice și Relații Internaționale. Domeniile sale de interes sunt: dihotomia dintre războaiele vechi și cele noi, sociologia violenței și războaiele civile, operațiuni de menținere a păcii și intervențiile umanitare, război și intervenție externă în Africa, securitate și conflicte armate în Africa.
Prezentare completă

 

raluca-moldovanRaluca Moldovan

Lect. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din anul 2010, cu o teză interdisciplinară despre reprezentarea Holocaustului în cinematografie. A publicat numeroase articole pe teme de istoria SUA, film American și istoria Holocaustului în jurnale academic românești și străine. Este membru al Asociației Române de Studii Americane. Domeniile sale de interes includ studii de film, istorie americană, istoria imigrației transatlantice.
Prezentare completă

 

 

gabriel-gherasimGabriel C. Gherasim

Lect. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în filosofie al Universității Babeș-Bolyai cu o teză despre filosofia și estetica lui Arthur C. Danto, din anul 2010. Este autor a două cărți: Cognitivism şi Reprezentaţionalism. Filosofia analitică a lui Arthur C. Danto, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2012 și Esenţialism şi/sau Pluralism? O incursiune în estetica lui Arthur C. Danto, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2012. A publicat mai multe studii dedicate ideologiilor politice americane. Domeniile sale de cercetare includ ideologii politice, istoria ideilor politice, filosofia pragmatismului american.
Prezentare completă

 

ciprian-bogdanCiprian Bogdan

Lect. univ. dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este doctor în filosofie contemporană al Universității Babeș-Bolyai. Domeniile sale de interes științific includ filosofia contemporană, filosofia politică, ideologiile și critica acestora, post-ideologia, identitatea europeană, relația dintre subiectivitate, politică și tehnoștiință. În prezent, lucrează la o carte axată pe problema ideologiei în opera lui Theodor Adorno.
Prezentare completă

 

 

Membri  

Vlad Zubac

Masterand, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este licențiat în relații internaționale și studii europene și masterand în cadrul programului de Studii Transatlantice al Facultății de Studii Europene, Univesritatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. În cadrul intereselor sale se numără studiul politicii externe și diplomației. De asemenea, Vlad este dedicat studiului și analizei politicilor NATO și UE în regiuni de vecinătate strategică precum Orientul Mijlociu și zona Mării Negre. În prezent este editorialist la ziarul Făclia din Cluj Napoca. Editorialele cuprind analize pe teme actuale de relații internaționale. A publicat un articol în volumul Criza Uniunii Europene și ordinea globală în era Trump.

 

 Delia Chilom

Masterandă, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Este licențiată în relații internaționale și studii europene și masterandă în cadrul specializării Studii Transatlantice, la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Interesele sale academice includ istoria relațiilor internaționale, studiile de securitate, modul de funcționare și acțiune a instituțiilor UE și al organizațiilor internaționale precum NATO și ONU.

 

  Iulia-Anamaria Ghidiu

Masterandă, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Masterandă la Facultatea de Studii Europene, specializare în studii transatlantice și negocieri internaționale și europene. Licențiată în relații internaționale și studii europene (2015). Interese de cercetare privind construcția europeană, tendințele geopolitice actuale, elementele de folclor și influențele culturale în procesul de negociere și diplomație culturală ca strategie soft power de soluționare a conflictelor. Frecventează sesiunile Workshop-ului studențesc de politică externă și diplomație. Actualmente desfășoară activități sub egida Centrului de Negocieri și Medieri Internaționale și Europene al Universității Babeș- Bolyai. Deține experiență și în domeniul mass-media, mai precis cel al radiodifuziunii. Publicațiile sale includ articole în domeniul geopoliticii.

 

Colaboratori și invitaţi

 

Bogdan Aurescu

Conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea București

Secretar de Stat pentru Afaceri Strategice, MAE

 

Rareș Pateanu

Prof. univ. dr., York University, Toronto

Executive Director, Morgan Stanley Bank, Montreal

 

Nicolae Stan

Ambasador, MAE

Ambasador al României în Iran (2000-2004) și Libia (2007-2011)

 

Călin Felezeu

Prof. univ. dr., decan, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

Director, Institutul de Turcologie și Studii Central-Asiatice

 

Marius Lazăr

Lect. univ. dr., Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB Cluj

 

Adrian Vierița

Ambasador, MAE

Ambasador al României în Germania (2002-2006) și SUA (2007-2013)

Secretar de stat pentru Afaceri Europene (2006-2007)

 

Dan Dungaciu

Prof. univ. dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București

Director, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale, Academia Română

 

Iurie Reniță

Ambasadorul Republicii Moldova în România

 

Thorsten Polleit

Honorary Professor, Frankfurt School of Finance and Management, Germania

Membru al Von Mises Institute

 

Cristian Pîrvulescu

Prof. univ. dr.,  Decan SNSPA Bucureşti